ברוכים הבאים

אנו שמחים להזמין אתכם לגלוש ביומן הרשת [הבלוג] של סקר אמנות הקיר.
מעת לעת נציג בו יצירות מרחבי הארץ, נתאר אותן ונספר על האמנים שיצרו אותן.

סמדר ברק


מָה יָפִיתָ, הָאָבִיב! 

מאת סמדר ברק

כבכל ערב סדר אני נזכרת בגעגוע בליל הסדר בגבת. בילדותי היה זה אחד האירועים החברתיים־תרבותיים המרכזיים ביותר בלוח השנה הקיבוצי. ההכנות לקראתו היו מרובות; אנחנו הילדים ערכנו אין־ספור חזרות על הטקסטים שהיה עלינו לדקלם – עד היום אני זוכרת בעל פה את "שירת הים" (המקוצרת) בזכות "המקהלה המדברת". זמרות וזמרי המקהלה ערכו מדי ערב בערב חזרות על השירים והרקדניות והרקדנים לבושים בתלבושות ססגוניות – על צעדי הריקודים;

לקריאת המאמר


עיגולים בחומר

מאת סמדר ברק

בשנות השישים והשבעים נפוצו תבליטי קרמיקה עשויים עיגולים עיגולים. אספר לכם על שניים מהם.

בארכיון יד יצחק בן־צבי שמור אוסף התצלומים של הצלם ורנר בראון, אוסף שהוא מקור ידע עשיר ומיוחד לתולדות ארץ ישראל בכלל ולאמנות הקיר בפרט.

לקריאת המאמר


מְאחזים עיניים

תמונות שוקקות חיים בשוק מחנה יהודה

מאת סמדר ברק

אמנות הקיר נוכחת יותר ויותר בהרבה תחומים בחיינו, ולכן ייחדו בשירות הבולאי של דואר ישראל בולים לנושא. בשנה האחרונה הונפק בול שהוקדש לציור שוק מחנה יהודה שצוירה ברחוב אגריפס 84. הציור שנחנך בחנוכה 2001 הוא אחד מסדרת הציורים שיצרו בירושלים ובטבריה האמנים הצרפתים מהעיר ליון – CitéCréation.

לקריאת המאמר


מה בין טנק המרכבה, מטוסי הפנטום וכפר האמנים עין הוד?

במהלך עבודתי בסקר אמנות הקיר נתקלתי בקיר אמנותי שתועד במפעל אורדן – תעשיות מתכת ויציקות בנתניה, וניסיתי לברר מה רואים שם.

לקריאת המאמר


מלבינים את פניהם

"כל המלבין פני חברו ברבים כאילו שופך דמים"– כתוב במסכת בבא מציעא נח:, רוצה לומר לבייש אדם בציבור כמוהו כרצח. ביטוי דומה במקורותינו הוא "השחרת פנים" ("דברים שאדם עושה בילדותו משחירים פניו לעת זקנתו", מסכת שבת קנב.).

לקריאת המאמר


קירות דוברים אליי

אל ציורי הקיר במרחב הציבורי התוודעתי בפריז בשנת 1990, עת שהיתי שם במשך שנה, לימדתי עברית וחגגתי את השפע שהציעה לי העיר הזאת. את הציורים הראשונים פגשתי בקרבת Centre Pompidou ואחר כך ראיתי אותם בכל מקום. במיוחד קסמו לי אלה שנעשו כאחיזת עיניים (trompe l'oeil). התברר שאת רובם יצר Fabio Rieti (1925–2020) אומן איטלקי שהתמחה בציורים בסגנון זה ברחבי העולם.
לקריאת המאמר


צבעוניות החומר

סקירה של מגוון מיצירותיה של האמנית לאה מג'רו־מינץ (1926–2022) המעטרות את ירושלים עיר הולדתה בצבעי אדמה חמים וססגוניים גם יחד.
לקריאת המאמר


קירות גלויים

לכבוד ראש השנה אנו שמחים לשתף אתכם בפעילותנו ב"סקר אמנות הקיר" . בתהליך התיעוד של יצירות הקיר משמשים לנו מקורות רבים, ובהם גם גלויות ה"שנות טובות" שהופקו בקיבוצים. הינה סיפורן של הגלויות והיצירות המונצחות בהן. שנה טובה ופורייה
לקריאת המאמר


שביל הניגונים

כל מי שגדל בגבת – המשוררת פניה הייתה חלק ממסכת חייו; שירי "בוא אליי פרפר נחמד" ו"נִסַּע אל השדה" היו שגורים בפינו, עד היום אנו יודעים לדקלם את חלקם בעל פה, והסיפורים מ"חרוזים אדומים" ו"ויהי ערב" היו לצֵידָה הספרותית שלנו. ואין צריך לומר, למשמע "ניגונים", שנכתב ב־1944 כשנודע על מוראות השואה ועל האסון שהִכה בכול – צמרמורת חולפת בגוונו.
לקריאת המאמר


על שפת הכביש – אבני החן בשדרות בגין: יצירותיה של הפסלת אור־נה רן

אור־נה רן נחשפה לעולם האדריכלות כבר בתיכון "טכניקום" בגבעתיים, שם למדה גם לתואר הנדסאי אדריכלות. בשירותה הצבאי שירתה במחלקה האדריכלית בבסיס בקעת הירח,
לקריאת המאמר


היסטוריה מצוירת בקבוצת יבנה

לאחרונה תיעדנו את אמנות הקיר בקבוצת יבנה. אנו מזמינים אתכם להלך בשבילי הקיבוץ, להתבונן בציורים שמעטרים את הקירות ולהתוודע לסיפורו של היישוב.
לקריאת המאמר


האטלייה של שרגא

עם בוא האביב בואו לטייל בעקבות יצירות אמנות הקיר. והפעם – אנו ממליצים לפקוד את "האטלייה של שרגא" שנפתח לאחרונה בקיבוץ העוגן. בגלריה תתוודעו ליצירותיו של האמן הרב־גוני הזה ואחר כך תוכלו לטייל בשבילי הקיבוץ. שם תגלו את שלל יצירותיו המעטרות את היישוב. חג פסח שמח!
לקריאת המאמר