מָה יָפִיתָ, הָאָבִיב! 

כתבה: סמדר ברק

כבכל ערב סדר אני נזכרת בגעגוע בליל הסדר בגבת. בילדותי היה זה אחד האירועים החברתיים־תרבותיים המרכזיים ביותר בלוח השנה הקיבוצי. ההכנות לקראתו היו מרובות; אנחנו הילדים ערכנו אין־ספור חזרות על הטקסטים שהיה עלינו לדקלם – עד היום אני זוכרת בעל פה את "שירת הים" (המקוצרת) בזכות "המקהלה המדברת". זמרות וזמרי המקהלה ערכו מדי ערב בערב חזרות על השירים והרקדניות והרקדנים לבושים בתלבושות ססגוניות – על צעדי הריקודים;

במיוחד נמשך ליבי אל ההגדה הקיבוצית שבה ציינו את חג האביב החקלאי בשילוב עם מסורת ישראל. פתחנו את הטקס בשירת "ניצנים נראו, נראו בארץ" ו"הינה הסתיו עבר חלף הלך לו" ובהמשך שרנו "מה נשתנה", "עבדים היינו", "והיא שעמדה" – העושר הזה ביטא את חיינו המורכבים.

אף עיצוב האולם הדגיש זאת: סיפור יציאת מצרים בא לידי ביטוי בקישוטים שיצרו אומני הקיבוץ לרגל החג ובו־בזמן האולם והשולחנות היו מקושטים בירק מן הגינות ומן השדות; זרי חרציות זהרו בכל פינה וסידורי פרחים של כובע הנזיר ואפונה ריחנית הוסיפו צבעים וריחות. במיוחד אהבתי את פתיחתו של הטקס: כניסתם של הילדים הצעירים, נושאים שיבולים בידיהם.

אבי קצין, גבת

בסקר אמנות הקיר אנו מתעדים בין השאר גם את הקישוטים שעוצבו בקיבוצים לרגל החגים. הינה מבחר מן היצירות המלמד על הפנים המגוונים של חג הפסח הקיבוצי.

קבוצת כינרת

אריק קורן, אשדות יעקב איחוד, שנות החמישים

יחיאל (חיליק) ערד, סער, 1950–1970

שושנה אנגל, מעגן מיכאל, 1956

שמוליק כץ, געתון, שנות החמישים

דן לבני, מעוז חיים, 1957

מרים ומרדכי גומפל, עין חרוד איחוד, 1958–1964

גיורא נובק, מרחביה, 1959

שרגא ווייל, העוגן, 1966

לאו פלטאו, רמות מנשה, 1969

משה כגן, שמיר, 1978

אורה רון, משמר העמק, 1979–2010

צפרירה וכסמן ויהודית שריג, בית השיטה, 1983

ומי יתן שבקרוב יגיעו ימים טובים יותר, שמחים יותר, ושכולם כבר יהיו כאן!