מספר יצירה: #3401

אמן:
DEDE
תאריך:
2018
נושא:
אידאולוגיה, איכות הסביבה
יישוב:
קליה
כתובת:
גלריה מינוס 430, חוף קליה
בעלים:
קיבוץ קליה
מידות:
חומרים:
צבע
טכניקה:
ציור
מבנה:
ציבורי
מיקום:
חוץ
יצירה קיימת
כן

אגד מדבק

את הפלסטרים דדה מצייר במרחב הציבורי ברחבי הארץ והעולם בעקבות שירותו הצבאי, אשר במהלכו עבר חוויות שהשאירו אותו עם פוסט טראומה. הפלסטר הוא הפתרון שמצא כדי לטפל בעצמו. במיזם בקליה בחר לצייר את הפלסטר על גבי מקלט צבאי נטוש, וכך החזיר את הדימוי הזה לאותו מקום שממנו שאב אותו מלכתחילה, לפי אורין ויינברג, Ynet

הגלריה נמצאת בגובה מינוס 430 מגובה פני הים. יוזמי הפרויקט בני קיבוץ קליה איתי מאור (מנהל חוף קליה) וליאור ליפשיץ (הבעלים של סטודיו PPL למיתוג ועיצוב גרפי) הזמינו אמני גרפיטי מישראל ומהעולם לצייר בהתנדבות על מבנים נטושים באזור חוף קליה.

במבנים אלה התגוררו פועלי מפעל האשלג ובני משפחותיהם. בסמוך אליהם עלה על הקרקע ב־1939 קיבוץ בית הערבה. תושבי האזור התמודדו עם מזג אוויר קשה, עם ריחוק וניתוק משאר חלקי הארץ, ועם אוכלוסיית שכנים שלא תמיד רצתה בהם. ב־1948 באיום הירדנים עזבו התושבים ללא קרב את בתיהם ונמלטו מכאן. מאז עד מלחמת ששת הימים שימש המקום בסיס צבאי ירדני. ב־1968 הוקמה בבסיס הירדני הנטוש היאחזות הנחל קליה, הגרעין של הקיבוץ, וחבריו התגוררו כאן עד שהקיבוץ עבר ב־1975 למשכנו הקבוע, כמה ק"מ מכאן, סמוך למצוק ההעתקים ולמערות קומראן. במשך 45 שנה עמדו המבנים נטושים, עד ששני היוזמים הגו את פרויקט גלריה מינוס 430.

אמני הגרפיטי מישראל, מקסיקו יוון ואורוגוואי, הגיעו לכאן בשלושה שלבים. הם התארחו בבית ההארחה של הקיבוץ ואכלו בחדר האוכל. עבודתם נעשתה בהתנדבות מלאה. את הצבעים לשני השלבים הראשונים תרמה חברת טמבור, את השלב השלישי מימנו חוף קליה ומועצת מגילות ים המלח. האמנים התבקשו לצייר סביב שני נושאים: העלאת המודעות לים המלח ודו־קיום.

 

DEDE הוא שם העט של אמן ישראלי שנולד כנראה בסוף שנות ה־80 של המאה העשרים. החל להציג את יצירותיו ברחובות תל אביב־יפו ב־2006. סימן ההיכר שלו הוא ציורי האגד המידבק, ומכאן כינויו Dede Bandaid, לפי הוויקיפדיה.

 

סרט על המיזם.

גלריה מינוס 430 בצפון ים המלח – טיול חובה.

הגלריה הנמוכה בעולם, אורין וינברג.

 

מידע נוסף על היצירה
סגור