האטלייה של שרגא

בעולם האמנות משמשים זה בצד זה שני ביטויים מקבילים: סטודיו ואטלייה. הראשון – מקורו בלטינית ובאיטלקית והשני – נשאל אל העברית מן הצרפתית. מעניין היה לבדוק האם אפשר לאפיין את האמנים הפועלים בסטודיו לעומת אלה שיצירתם מתרחשת באטלייה.

שרגא ווייל (1918–2009)  האמן חבר קיבוץ העוגן פעל באטלייה, ולאחרונה חנכו אפרת בתו וחתנו רני עמית גלריה וארכיון לשימור יצירתו – "האטלייה של שרגא". במקום מוצג מבחר מיצירותיו של האמן ובצידן מוצבים פריטים מחדר העבודה שלו. כמו כן שמור במקום עיזבונו האמנותי של ווייל והוא מאורגן וממוין בדקדקנות. התערוכה הראשונה שחונכת את המקום מוקדשת לקיבוץ העוגן, שם חי ופעל כל חייו הבוגרים.

לאחר הביקור באטלייה אתם מוזמנים לערוך סיור בשבילי הקיבוץ, שהם מוזאון פתוח ליצירותיו של שרגא ווייל;

את הסיור תתחילו בחדר האוכל הישן של הקיבוץ; בחזיתו קיר בטון ובו תבליט מתכת משולב בעלי זהב (1978).

היצירה מציגה את התהליך שעבר על עם ישראל מחורבן (צד שמאל של הקיר) לבנייה, תקומה והתחדשות (צד ימין). מיצירתו המאוחרת נגיע לכמה עבודות מוקדמות (1954) שיצר שרגא ווייל בטיח צבעוני – סגרפיטו; על כיתת לימוד צייר סירת מפרש, על קיר המרפאה – זוג חלוצים וברקע הקיבוץ ועל גבעה בין בתי הילדים – עומדת חנוכייה שאף היא עשויה באותה טכניקה. במשך שנים.

משם עברו לבריכת השחייה, שם יצר ווייל באותה שנה שעון שמש בעבודת פסיפס.

נקנח במרכז הקיבוץ באולם התרבות המרשים שתכנן. על חזיתו עיצב ווייל קיר קרמיקה מרשים, שביצע האמן משה סעידי, חבר כפר מנחם. הוא גם עיצב במתכת את דלת האולם וחרט עליה פסוקים מקהלת. קירותיו הפנימיים של האולם אף הם מעשה אמנות – תבליט עץ שהוא יצר למקום.

 שרגא ווייל יצר קירות אמנותיים רבים, תיעדנו חלק גדול במיזם "סקר אמנות הקיר בישראל" ונמשיך לתעד אותם.